Under the Flag of the Rising Sun

Publicerad av

Har på senaste tiden snöat in på Kinji Fukasakus filmer. Väldigt spännande regissör – en liten utmaning att hitta filmer av honom dock. Inte så många som ges ut i Sverige…

“Under the Flag of the Rising Sun” importerade jag från USA.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4u0vuM-iSEI]

Filmen handlar om en krigsänka som kämpar mot den japanska byråkratin för att få ut pensionen efter sin döde make. I 26 år har staten vägrat att betala ut pengarna, eftersom att hennes make sköts som desertör under kriget. Och ingen kan berätta för henne hur det egentligen gick till när hennes make dog.

Till slut får hon tips om att det finns fyra överlevande soldater från hennes makes kompani. Kanske vet någon av dem vad som egentligen hände. Hon söker upp dem och var och en av soldaterna har en egen version av vad som hänt. Berättelserna är motstridiga. Vem ska hon tro på?

Vi får följa de olika soldaternas berättelser som tillbakablickar. Det är ohyggliga berättelser som skildrar de omänskliga förhållanden som japanerna stred under i Stilla havet. De egna befälens grymhet, bristen på mat som till och med ledde till kannibalism.

En mycket stark film som är rejält kritisk mot byråkratin och samhällets utveckling i efterkrigstidens Japan, helt i linje med vad Fukasaku ofta berör i sina filmer. Rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *