Apornas planet: (r)evolution

Publicerad av

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CDHnlARYXD0&feature=relmfu]

Fånig svensk titel. Föredrar originaltiteln “Rise of the Planet of the Apes”.

Har varit mycket nyfiken på denna film, då den fått bra recensioner i media ( DN med flera) och av mina vänner som har sett den. Sen ser aporna snuskigt realistiska ut, inte fula gummidräkter som man är van vid sedan de tidigare filmerna/tv-serien.

Filmen gjorde mig inte besviken. Andy Serkis tar motion capture-tekniken till nya höjder i rollen som schimpansen Caesar. Detta är verkligen ett exempel på bra utnyttjande av datorgrafik i film. Aporna är verkligen egna karaktärer.

Filmens huvudperson är forskaren Will – som försöker hitta ett botemedel mot Alzheimers sjukdom. Detta för att bota hans sjuke far, spelad av John Lithgow. Men en lika stor huvudroll har schimpansen Caesar, som är testobjekt för botemedlet som Will forskat fram. Caesar utvecklar snart en häpnadsväckande intelligens.

Kritiken mot människans framfart är uppenbar – vad ger oss människor rätt att hålla apor i fångenskap och dessutom utnyttja dem som försöksobjekt? Det är smärtsamt att se när den allt mer intelligenta Caesar inser att inte alla människor är så vänliga som Will. Och att han inte är fri att leva som han vill. Naturens hämnd kommer att följa…

Var inget direkt fan av tidigare installationer av dessa apfilmer, men detta är ruggigt bra och välgjort. Se den. Tips – stanna under eftertexterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *