The Experiment

Publicerad av

Visste inget om denna film, men spelade in den på Canal+ pga intressanta skådespelare. Filmen handlar om ett experiment där 26 vanliga människor spärras in i ett fängelse. Hälften som fångar och hälften som vakter. Alla måste följa experimentets regler, annars får ingen betalt.

Först en varning: en del spoilers nedan.

Forest Whittaker är lite väl överdriven i sin roll som psykiskt instabil individ som ser sin chans att utöva sin nyfunna makt. Nånting känns inte trovärdigt med Whittakers rollfigur – å ena sidan framstår han som psykiskt svag men ändå blir han något av en ledare för vakterna.

Vakterna går över gränsen ganska fort. Känns så där realistiskt. Whittakers rollfigur går rejält över gränsen. Kan inte köpa att det urartar så fort. Har också svårt att köpa att de andra vakterna följer psyko-Whittaker. Visst, efter några veckor kanske, men några dagar? Nja. Men kanske underskattar jag psykologins kraft. Och en homosexuell våldtäktsman också? Kom igen, hur troligt är det?

Whittaker och hans vakter bryter mot experimentets regler, men ändå får experimentet fortsätta. Varför? Detta stör mig. Det sades ju tydligt i början att experimentet skulle avbrytas om våldsamheter utbröt. Det kommer aldrig en bra förklaring till detta. Och när det sen flippar ur på allvar – ska vi fortfarande tro på att ingen i experimentets ledning inte ingriper omedelbart?

Filmen är en remake av tyska “Das Experiment”, som sägs vara betydligt bättre. Dessutom är de båda inspirerade av ett verkligt experiment som gjordes 1971. Kanske ser jag den tyska filmen en dag. Men just nu är jag inte sugen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *