Framtidens bio

Publicerad av

Nyligen presenterade Peter Jackson smakprov på den nya teknik som de två The Hobbit-filmerna filmas i – 48 bilder per sekund. Reaktionerna blev varierade, ganska många var tydligen negativa.

Det som inte framgick är att Jacksons filmer filmas med 48 bilder per sekund som en kompromiss – det är ännu mer i görningen inför framtiden. Den gamla specialeffektpionjären Douglas Trumbull har än mer fantasiska saker på gång. Se klippet nedan. Han håller på att utveckla en teknik som gör att man i framtiden kan komma att filma med 120 bilder per sekund istället för dagens 24 bilder per sekund. Detta ska ge en helt annan realism än dagens film. Framförallt ska det fungera väldigt bra med 3D-teknik – dagens 3D-teknin stjäl nämligen hälften av ljuset när vi går på bio – vilket resulterar i att vi idag har sämre kvalitet än på väldigt många år när vi går på bio.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IpZd-UoYWCY]

Samtidigt som detta sker håller Dolby Laboratories på att plocka fram ett nytt ljudformat för bio som kan ha upp till 120 skilda kanaler av ljud(!). Dolby Atmos heter det.

[vimeo 40699179 w=500 h=281]

Peter Jackson sägs fundera på att använda även denna teknik för de nya Hobbitt-filmerna. Kan bli hur spännande som helst.

Det sägs att den nya tekniken med fler bilder per sekund skapar en för realistisk bild som dessutom riskerar att avslöja specialeffekter enklare. Helt klart är att teknikerna kommer att ställa mer krav på filmmakarna. Själv är jag försktigt optimistisk. Jag tror det kommer att ta ett tag att vänja sig och kanske kommer inte första mötet med denna teknik att kännas enbart positiv, men jag tror det är ett steg i rätt riktning. Om biograferna ska överleva i en tid av avancerad hemmabio, men projektorer, TrueHD, bluray 3D och allt vad som nu finns så måste de nog ta till några nya grepp. Det blir nog svårt att få till 120 kanaler ljud i hemmet, och det lär nog ta ett tag innan det finns hemelektronik som kan visa bilder med 120 fps. Eller?

Mer realistisk bild och ljud i kombination med 3D kan bli hur spännande som helst om du frågar mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *