Sämsta biosommaren i Hollywood på länge. Dags för förändring!

Publicerad av

Den mest framgångsrika Hollywood-filmen sommaren 2014 blev “Guardians of the Galaxy”. Jag har ännu inte sett den, men har läst en hel del positivt om den.

Årets sommarfilmer drog in 15% mindre i vinst jämfört med sommaren 2013. Jag har hört sägas att de dåliga siffrorna skylls på konsumenternas “ändrade medievanor”. De kan säkert spela in, men filmbolagen måste rannsaka sig själva. Det känns som av 70% av alla storsatsningar i Hollywood de senaste åren är superhjälte-filmer med enorm budget, enorma mängder datorgrafik och obefintligt djup. Det KAN ju vara så att publiken håller på att tröttna också?

Helt omedvetna om detta är man nog inte. Alla rapporter som läcker ut om nästa års Star Wars Episode VII tyder på att man försöker gå tillbaka till den lite skitiga känslan från original-trilogin. JJ Abrams har valt att filma på just film – inte digitalt. Man BYGGER saker och försöker använda praktiska effekter och massor av statister. Det viskas om att man desperat försöker distansera sig från den katastrofala prequel-trilogin. Fast det skulle man ju aldrig erkänna öppet.

Jag fattar att Episode VII ändå kommer att innehålla massor av digitala effekter, men kanske kan man blanda dem på ett smart sätt med det praktiska, riktiga.

Min förhoppning är att Episode VII kan bidra till att styra in Hollywood på ny väg. På 70-talet fick unga, nyutexaminerade filmskapare möjligheten att nyskapa den döende filmbranschen där. Det skapades fantastiska mästerverk.

Nu verkar Hollywoods blockbusters inte gå så bra längre..kanske är det dags för en motreaktion igen? Kanske är det dags för att man satsar på kvalitet och känsla igen snarare än megabudgetar, usla historier och vinstmaximering.

Knappast troligt, men man kan ju få drömma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *