The Battle of the Bulge – klassisk orealism

Publicerad av


Jag har alltid varit barnsligt förtjust i klassiska krigsfilmer. Denna har jag missat fram tills nu.

Är det något man kan säga om den här typen av filmer så är det att realism inte är högsta prioritet. Men det behöver ju inte nödvändigtvis innebära att underhållningsvärdet är lågt.

Realism är inte heller denna gång prioriterat. Slaget filmen skildrar utspelade sig i Belgien, Frankrike och Luxemburg (om jag minns korrekt), men filmen är inspelad Spanien. Hur tänkte de där? Stridsvagnarna som används är helt andra, modernare modeller (och kanske är dessa anledningen att man valde just Spanien – här fick man tag på stridsvagnar).  Men det var förmodligen inte så lätt att få tag på äkta vara.

Stridsscenerna känns lågintensiva och är enligt tidens mönster oblodiga och orealistiska (såvitt jag kan bedöma).

72_1_screenshot

En stor behållning i denna film är de klassiska skådespelarna. Robert Shaw (en av mina favoriter) som den stereotypa tyska befälhavaren, Charles Bronson som den stereotypa amerikanska hårdingen, Telly Savalas som den stereotypa amerikanska token.

Sammanfattningsvis en halvtråkig historia, men vars kvaliteter ligger i en del av skådespeleriet och det faktum att det är en mer klassisk typ av äventyrsfylld krigsfilm av ett slag som nog skulle vara otänkbar idag. Producenterna verkar ha haft en dålig uppfattning om hur det ser ut i olika delar av Europa. Sevärd, underhållande, men knappast bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *