Castle Keep – Pollacks Apocalypse Now

Publicerad av

Vad har Sydney Pollacks “Castle Keep” från 1969 gemensamt med Francis Ford Coppolas “Apocalypse Now”? Inte mycket kan man kanske tro. Men förutom att båda två är krigsfilmer delar de också surrealismen. Det finns också en annan koppling – “Apocalypse Now” handlar om vansinnet i Vietnam, “Castle Keep” gjordes mitt under Vietnam-kriget.

Det är nog rimligt att anta att Sydney Pollack hade Vietnam-kriget i tankarna när han regisserade filmen.

De mest “Apocalypse Now”-lika sekvenserna i filmen är nog när de som handlar om en amerikansk soldat som blivit kär i en Volksvagen bubbla. 

Om jag skulle beskriva “Castle Keep” med ett enda ord skulle jag nog välja “konstig”. För filmen är allt annat än en typisk krigsskildring. Med det inte sagt att den är dålig, jag tyckte att den var helt ok. Den är dock lite underlig, då den till en början känns som en antikrigsfilm, men någonstans mot slutet så tar filmen en vänding för att avslutas med en relativt normal actionsekvens.

En sevärd, lite ovanlig film. Se inte den med förväntan att se en typisk äventyrs-krigsfilm om andra världskriget, det här är ingen sån film. Inte förrän mot slutet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *