Lethal Weapon 3 – vad gick snett?

Publicerad av

Jag såg om “Lethal Weapon 3” i tisdags (eller om ni så vill – “Dödligt vapen 3”). Kommer ihåg att jag tyckte att den var ok när jag såg den på bio en gång i tiden, men att jag att blev besviken när jag såg den igen sen.

Riggs och Murtaugh är onekligen två av 80-talets mest minnesvärda karaktärer. Tyvärr också två av de karaktärer som svikits mest av sina skapare. Och detta började just med denna film.

Domen den här gången är att det är en underhållande film, men betydligt svagare än sina två föregångare. Vissa saker stör mig enormt.

Enligt mig är problemen med denna film:

  • ointressant skurk
  • svagt manus
  • onödig, irriterande, Leo Getz
  • för stort fokus på tjafs mellan Riggs och Murtaugh
  • Riggs är bara tokig, men verkar helt plötsligt i övrigt må toppen

Vad hände?

“Lethal Weapon” och “Lethal Weapon 2” är två av de största actionklassiker som Hollywood spottat ur sig, det är nog ganska allmänt accepterat. Men sen gick något galet. Jag kände mig tvungen att behövde gräva lite i vad som egentligen hände.

Det visar sig att manusförfattaren Jeffrey Boams två första manusversioner var rejält annorlunda än den färdiga filmen. Rene Russos rollfigur Lorna var tydligen en man, som var lika galen och dödlig som Riggs. Han hade inte heller någon kärlekshistoria med Riggs – Riggs och Rihanna hade istället ihop det (vilket det ju hintas om lite i föregående filmer).

Men regissör Richard Donner var inte nöjd. Han ville ha mindre fokus på berättelsen, mindre fokus på skurkarna och plockade in Leo Getz från förra filmen. Istället ville han ha mer fokus på relationen mellan Riggs och Murtaugh.

Jeffrey Boam fick en period sparken från manusförfattandet, men återanställdes senare efter att Robert Mark Kamen varit inne och rotat ett tag.

Donners ändringar hänger till stora delar ihop med de brister jag ser i filmen. Det skulle varit intressant att läsa Boams ursprungliga manusversioner. Något säger mig att de är mer lika de två första filmerna. Kort sagt så verkar det som att Richard Donner fått någon form av hjärnsläpp, som dessutom hållt i sig och till och med förvärrats till den fjärde filmen i serien…

Ovan en liten bonus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *