Kraftidioten

Publicerad av

“Kraftidioten” är en fantastiskt trevlig liten hämndhistoria, med Stellan Skarsgård i rollen som Nils Dickman. Förutom en blodig hämndhistoria innehåller filmen också en hel del svart humor. Och en skurk med världens fulaste frisyr.

Skasgård spelar Nils, vars son mördas. Till vardags kör Nils snöplog, men när han får reda på detta bestämmer han sig för att hämnas. Snart är han Nils involverad med både norska och serbiska gangsters.

Pål Sverre Hagen spelar skurken Greven. En rätt så skruvad typ, med en hemskt slemmig frisyr. Har man sett den fantastiska norska serien “Dag” kan man också känna igen Anders Baasmo Christiansen och Atle Antonsen i två roller. Även tyske Bruno Ganz dyker upp i rollen som en serbisk maffiaboss.

Filmen finns tillgänglig på Netflix nu (lyckligtvis under originalnamnet “Kraftidioten”, och inte den svenska skittiteln “En iskall jävel”). Klart sevärd, lagom skruvad film. Rekommenderas!

“Kraftidioten” ska för övrigt under 2019 släppas i en nyinspelning med Liam Neeson och Laura Dern i huvudrollerna. “Cold Pursuit” ska den heta, och regisseras av Hans Petter Moland som även ligger bakom originalet. Liam Neeson är ju inte ett helt oväntat val för huvudrollen…med tanke på vad hans filmer brukar handla om nuförtiden. Kanske en aning fantasilöst.

Jag har inte riktigt förstått varför amerikaner inte kan se filmer på annat språk än engelska. För mig känns ofta dessa remakes lite meningslösa, men för all del kan de vara underhållande. Jag kommer så klart att se den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *