Merrill’s Marauders – Samuel Fuller bidrar till realism

Publicerad av

Samuel Fuller, regissören bakom ”Merrill’s Marauders”, tjänstgjorde själv i andra världskriget. Dock inte i Burma, där denna film utspelar sig, utan i Afrika och Europa, men det märks att Fullers erfarenheter påverkat filmen.

Filmen handlar om de 3000 amerikanska Special Forces-soldater som leddes av Frank D Merrill under andra världskriget. Soldaterna tog sig 1943 till fots in långt bakom japanernas linjer i den otillgängliga djungeln i Burma. De hamnade i strid med japanerna 32 gånger och drabbades dessutom av sjukdomar och hungersnöd. Förlusterna var höga.

För att vara en amerikansk krigsfilm från 1956 känns ”Merrill’s Marauders” ovanligt realistisk. Jag tycker det syns i sätter soldaterna rör sig och slåss, men filmen har också ett starkt antikrigs-budskap som jag tycker känns ovanligt för tidsperioden. Men visst förekommer det fånigheter, som mannen med åsnan (även om jag vet att åsnor användes som bärdjur på riktigt). Dessutom är det i vanlig ordning ett väldigt oblodigt krig.

Jeff Chandler, som spelar Merrill, drabbades själv av dålig hälsa under inspelningen och avled innan han fick chansen att se filmen. Hans dåliga hälsa var absurt nog troligen en fördel i rollen som Merrill.

En helt ok gammal krigsfilm, inget fantastiskt, men Fuller gör den intressantare. Känns också lite som att han övar upp sig inför sin ”stora” film om kriget …”The Big Red One”, som kom betydligt senare och avhandlade hans egna krigserfarenheter.

Om du vill se filmen hittar du den i HD-kvalitet på Itunes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *