5 tips på bästa Itunes filmerna från 1970-talet

Publicerad av

Itunes är en fantastisk källa till film på nätet. Om du är trött på utbudet på diverse streaming-tjänster så är Itunes faktiskt en guldgruva för att hitta de bästa filmerna. Visst, det är en annan betalmodell, men utbudet är så enormt mycket större, så jag tänkte därför börja komma med lite regelbundna tips om guldkorn man kan hitta på Itunes.

Jag tänkte börja med några tips från Hollywoods guldålder – 1970-talet. Jag kommer inte att fokusera på uppenbara tips som “Jaws” och “Star Wars”, utan siktar på de filmer som kanske inte alltid är lika självklara för en modern publik.

Här följer fem tips på fantastiska filmer du hittar på Itunes från Hollywoods 1970-tal. Listan är inte rangordnad. OCH – döm inte filmerna efter deras trailers, man gjorde inte trailers på samma sätt på 70-talet 🙂

The Day of the Jackal


En yrkesmördare, The Jackal (spelad av Edward Fox, en av mina gamla favoriter), får i uppdrag att mörda president DeGaulle i Frankrike. Flera tidigare mordförsök har misslyckats och bevakningen av honom är därför rigorös. Filmen följer yrkesmördarens förberedelser samtidigt som han jagas av polisen. Väldigt spännande och full av fantastiska skådespelarinsatser.

Baserad på Fredrick Forsyths bok, och The Jackal syftar inte på den verkliga terroristen Ilich Ramírez Sanchez. Ska absolut inte förväxlas med den mediokra Bruce Willis-/Richard Gere-thrillern från 1997, som i någon mån är en remake.

Serpico


Serpico är baserad på verkliga händelser i New York under det sena 1960-talet och det tidiga 1970-talet. Frank Serpico var en polis i Brooklyn som avslöjade utbredd korruption i New Yorks poliskår och blev hatad av sina kollegor för det.

Sidney Lumets film är fantastisk och detta är en av Al Pacinos riktigt klassiska roller. Om du av någon anledning inte har sett Serpico ska du genast göra det.

Straight Time


Straight Time är en bortglömd liten film från 1978 med skådisar som Dustin Hoffman, M Emmet Walsh, Harry Dean Stanton och Gary Busey. Hoffman spelar en brottsling som släpps från fängelset och försöker leva ett liv utan brott. Fantastiska skådespelarinsatser i en film som borde fått mer uppmärksamhet.

Silent Running


Silent Running är nog inte för alla. Lätt hippie-influerad science fiction från 1972 som samtidigt som den kanske inte åldrats fantastiskt (tänker på de tekniska bitarna) är superaktuell. Handlar om botanisten Freeman Lovell (Bruce Dern) och hans kamp för att bevara de sista växterna från Jorden, som i en framtid bara lever vidare i växthus på ett antal rymdskepp. En dag får rymdskeppens besättning order om att förstöra de sista växterna och återvända till Jorden, något Lovell inte tänker acceptera.

Regisserad av Douglas Trumbull, mannen bakom effekterna i 2001. En riktig science fiction-klassiker!

Dog Day Afternoon


Ännu en film baserad på verkliga händelser i New York, regisserad av Sidney Lumet och med Al Pacino i huvudrollen. Pacino är som vanligt fantastisk, men även John Cazalle gör en fantastisk prestation som den miserabla Sal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *