Sonny Chiba – kampsportslegend

Sonny Chiba i "The Street Fighter"
Sonny Chiba i “The Street Fighter”

Har du någonsin hört talas om Sonny Chiba?

Om svaret är “ja” så är sannolikheten stor att din kunskap om Chiba kommer från Quentin Tarantinos filmer. I “True Romance” (som Tarantino ju skrivit manus till) går huvudpersonen Clarence på bio och ser en dubbelföreställning av gamla Chiba-filmer. Och i “Kill Bill” spelar Chiba läromästaren och svärdsmakaren Hattori Hanzo, som Uma Thurman uppsöker då hon behöver ett nytt svärd för att ge sig på jakt efter Bill.

För de flesta svenskar tar nog kunskapen om Sonny Chiba slut där (eller tidigare). Så var det i alla fall för mig. För något år sedan blev jag dock nyfiken och bestämde mig för att bekanta mig med denna japanska kampsportskung.

Lång karriär

Mina efterforskningar visar att Chiba inte bara är välkänd hemma i Japan, han har dessutom varit otroligt produktiv. Till dags datum har han agerat i 141 filmer/tv-serier och karriären påbörjades redan 1959. Han har dessutom både regisserat och producerat. En komplett lista på alla filmer Chiba medverkat i hittar du på IMDB.

Chiba är innehavare av svart bälte i kampsporterna jûdô, ninjutsu, kendô och shôrinji kenpô. Ingen man vill bråka med, med andra ord.

Sonny Chiba (född Sadao Maeda) föddes 1939 i Fukoaka i Japan. Som tonåring var han medlem i Japans OS-trupp i gymnastik, men fick avsluta den karriären på grund av en ryggskada. Under sin studietid på universitet började han istället träna karate hos mästaren Matsutatsu “Mas” Oyama. Sitt första svarta bälte fick han 1965.

Film- och tv-karriären påbörjades hos Toei. 1961 samarbetade Chiba för första gången med regissören Kinji Fukasaku, som han skulle samarbeta ett flertal gånger med framöver, i filmen “Wandering Detective: Tragedy in Red Valley” (engelsk titel). Han fick framförallt roller i kriminaldraman.

På 70-talet blev Bruce Lees filmer populära världen över. Chiba startade en kampsportsskola för skådespelare – Japan Action Club och 1974 spelade han huvudrollen i klassiska “The Street Fighter”. Filmen gjorde honom till en av världens första internationella kampsportsstjärnor. Den kampsportsteknik som Chiba utövar är brutalare än den samtida Bruce Lee och “The Street Fighter” är en ganska brutal film. Filmen fick flera uppföljare och under 70- och 80-talet fortsatte Chiba vara med i kampsportsfilmer och en del annat.

Under 1990- och 2000-talet jobbade Chiba under namnet Shinichi Chiba, men från och med 2007 valde han istället att jobba under skådespelarnamnet J.J. Sonny Chiba. På senare år har Chiba bland annat medverkat i Kenta Fukasakus och Kinju Fukasakus “Battle Royale II” (Kenju Fukasaku dog under inspelningen), Quentin Tarantinos “Kill Bill” och “The Fast and the Furios: Tokyo Drift”.

Vad bör man se?

Svår fråga att svara på. Det är inte så lätt att få tag på filmer där Sonny Chiba medverkar – i varje fall inte i Sverige. Själv har jag bara sett 6-7 stycken hittills – och en del av dem tyvärr i taskiga dvd-utgåvor med fruktansvärd bildkvalitet och hemsk amerikansk dubbning. Men jag rekommenderar definitivt “The Street Fighter” och dess efterföljare.

Trilogin där Chiba spelar sin egen läromästare Matsutatsu Oya är också klart sevärd. Serien inkluderar filmerna “Karate Bull Fighter”, “Karate Bear Fighter” och “Karate for Life”.

Undvik “Ninja Warriors”. En synnerligen hemsk film, som marknadsförs som en Chiba-film, men han är i själva verket bara med några få minuter.

“Legend of the Eight Samurai” är en mycket bisarr film. Kanske värd att se bara för den surrealistiska känslan av 80-talspop i kombination med en samuraj-film.

I början på “The Bodyguard” (engelsk titel)  kan man se att Quentin Tarantino hämtat influenser från denna film i sin “Pulp Fiction” – eller han har snarare stulit rakt av. Döm själva i klippet nedan.

[youtube http://youtu.be/8LYT4JC2dd4]
Sen bör man ju givetvis se “Kill Bill”, om man inte redan har gjort det. Men Chibas roll i denna är inte stor.

Det finns inte så många filmer med Sonny Chiba utgivna på dvd/Bluray i Sverige. En snabb undersökning visar att just nu verkar bara “Kill Bill” finnas tillgänglig. Så vill man få fatt på filmer blir det till att handla importutgåvor. Tänk bara på att undersöka utgåvan noga inna du köper – det finns en del riktigt taskiga utgåvor.

Källor: Wikipedia, IMDB

2 kommenrarer

  1. Eller så är man lastgammal och var med när videon slog igenom i mitten av 80 talet och såg hans filmer ;-). Roligt att du upptäckt och skrivit om Sonny! Missa inte Shoguns Ninja!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *